5 feb. 2011

Acneea din adolescenta

   Acneea reprezinta secretia crescuta de sebum care blocheaza canalul de excretie polisebaceu si apar punctele negre. Prin colonizarea foliculului de par se produce inflamatia si apar cosuri purulente. Aceste leziuni se localizeaza in general pe fata, pe spate, pe brate, dar si in alte zone ale corpului, depinzand de la persoana la persoana. Acestea apar la inceputul adolescentei, atingand apogeul in jurul varstei de 17 ani si incepand sa se stinga dupa 21, ciclul terminandu-se in jurul varstei de 25 de ani. Ele apar de asemenea si la persoanele peste 40 de ani, in procent de 5% la femei si 1% la barbati.
Daca ne vom curata zilnic tenul cu o lotiune antibacteriana sau o lotiune speciala pentru a indeparta grasimea, bacteriile si celulele moarte vom preveni acneea. Atentie la sapunurile normale care sunt destul de bune si curata murdaria, dar pot usca pielea, ramanand reziduuri care pot astupa porii, insa doar apa nu poate curata murdaria si grasimea acumulata peste zi.
Tratamentul impotriva acneei poate fi oferit atat de un medic specialist cat si de cosmetician, decizia apartinand in totalitate persoanei care il urmeaza. Daca in materie de diagnosticare a acneei nu este necesar sa ne face probleme, cand vine vorba de tratament trebuie sa stim ca nu se poata scapa de ea asa de usor, fiind necesara o perioada de 6-8 luni pentru vindecare, perioada in care tratamentul nu trebuie intrerupt, iar dupa acestata perioada este esential sa se mearga in continuare cu tratamentul pentru a nu recidiva.
Acesta se aplica pe intreaga suprafata afectata, nu doar pe leziuni ,prevenind aparitia unor noi cosuri in locurile neatinse de tratament. In cazul in care apar efecte adverseeste esential sa contactam specialistul care ni l-a oferit pentru a-l pune in tema cu problemele aparute si pentru ca acesta sa ne ofere o solutie. Tratamentul local si cel general tin cont de tipul leziunilor: predominant inflamatorii (cosuri), predominant neinflamatorii (puncte negre) sau mixte, dar si de gravitatea acestora; acneea usoara necesita doar tratament local, pe cand cea moderata si cea severa impun pe linga supravegherea medicala regulata si un tratament general. In acneea adolescentei sau femeii se recomanda tratament hormonal cu tableta anticonceptionala care reduce secretia de sebum.
Tratamentul modern include si reducerea stresului ocupational sau cauzat de boala prin antidepresive si sedative. Pacientul trebuie incurajat iar entuziasmul doctorului la ameliorarea evidenta ii va spori increderea in tratamentul urmat.
Se recomanda folosirea unui sapun pentru copil, bland si neiritant, in locul sapunului antibacterian care usuca pielea. Sapunurile speciale care contin benzoil peroxid, sulfat de zinc sau vitamina B6 vor fi folosite doar la recomandarea medicului dermatolog. Puteti folosi liber produsele cosmetice, de foarte buna calitate si nu grase, dar va sugeram sa aminati utilizarea acestora cu 20 de minute dupa aplicarea topicelor medicamentoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu