4 feb. 2011

Creste numarul copiilor obezi in Romania

In ultimii opt ani, numarul copiilor obezi din Romania s-a dublat, ajungandu-se la peste 12.000 de cazuri aflate in actele medicilor. Cei mai multi, adica aproape 11.000, provin din mediul urban.
Medicii avertizeaza ca patru din cinci copii obezi nu isi mai revin niciodata la greutatea normala. In cele mai multe dintre cazuri, cauzele obezitatii nu sunt insa de natura endocrina, ci strict alimentara, spun nutritionistii care cred ca o mare parte din responsabilitate le apartine parintilor.
Fie ca nu mai au timp sa le gateasca celor mici, iar acestia isi iau masa cel mai des la fast-fooduri, fie nu ii duc periodic la control pediatric sau nu ii indemna sa faca sport, parintii sunt direct responsabili de alimentatia copiilor, spun medicii.
Problemele pleaca din perioada prescolara, atunci cand parintii le dau copiilor mancare cu mult prea multe calorii, spun specialistii.
Obezitatea la o varsta frageda poate aduce boli cardio-vasculare, artroze, diabet sau diferite forme de cancer la maturitate.
In timp ce tot mai multi copii devin obezi, merele care ar trebui sa ajunga la fiecare elev din toamna acestui an se strica. Programul "Fructe in scoli" este in continuare blocat intre Ministerul Educatiei si cel al Administratiei si Internelor. Deocamdata niciunul dintre reprezentantii celor doua ministere nu comenteaza.
Studiul specialistilor de la Institutul pentru Sanatate Publica arata ca elevii din ciclul gimnazial care traiesc in marile orase sunt cei mai expusi riscului de obezitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu