6 feb. 2011

Cate ceva despre gastrita

Gastrita reprezintă inflamaţia acută sau cronică a mucoasei gastrice. Această inflamaţie duce la apariţia de leziuni ce pot avea o evoluţie variabila, de la autocicatrizare până la complicaţii grave cum ar fi hemoragia sau perforaţia. Gastrita poate fi:
   Acută – cu o evoluţie de scurtă durată şi cu posibilitate de vindecare rapidă, după eliminarea posibililor factori determinanţi şi efectuarea tratamentului.
Posibila cauză a acestui subtip de gastrită poate fi consumul unor medicamente, bauturi sau alimente cu potenţial agresiv pentru mucoasa gastrică.
   Cronică – prezintă simptome pentru un interval lung de timp şi are o evoluţie îndelungată, care poate sfârşi prin apariţia atrofiei mucoasei gastrice. Durerile pot fi permanente, dar există şi varianta ca acestea să nu existe.

Ce mancam:
Fainoasele albe trebuie fierte foarte bine si este preferabil sa fie servite sub forma de sufleuri sau budinci. Este permisa si mamaliga, dar foarte bine fiarta.
Este permisa carnea slaba de vaca, pui sau porc fara grasime. Carnea poate fi servita doar sub forma de rasol, sufleu sau budinca. Pestele alb este de asemenea permis si doar sub forma de rasol.
Sunt permise branza dulce de vaci, urda si casul nesarat.
Ouale sunt permise dar numai fierte si moi. Puteti face si ochiuri romanesti (in apa fiarta).
Legumele permise sunt dovleceii, cartofii, morcovii, mazarea. Legumele pot fi servite fierte sau sub forma de piureuri, supe-creme sau sufleuri.
Sunt permise sucurile dulci, piureurile de fructe sau compotul. Nu sunt permise decat fructele dulci (deci, nu si citricele).
Sunt permise untdelemnul, galbenusul de ou, margarina nesarata, untul proaspat.
Este permis sa beti lapte, ceai, suc de fructe dulci (nu citrice).
Dulciurile permise sunt sucurile de fructe, frisca, compotul, budincile din fainoase si dulciurile pe baza de crema de branza de vaci.
Este permis zahar cu moderatie, miere amestecata cu unt.

Ce nu trebuie sa mancam:
Este interzisa cu desavarsire painea, atat cea neagra, cat si cea alba. Sunt permisi pesmetii special pentru cei bolnavi de gastrita.
Sunt intersize carnea grasa, pielea de pui, carnea afumata, mezelurile, vanatul, conservele de carne, snitelul, tocaturile si piftia. Sunt intersize de asemenea carnea de peste gras, pestele prajit sau marinat, precum si cel afumat sau conservat.
Sunt interzise branzeturile fermentate, sarate sau conservate.
Sunt interzise ouale prajite sau cele fierte tari.
Sunt interzise legumele tari si crude, cum ar fi ridichile, castravetii, varza, guliile, ardeiul, ceapa, conopida, usturoiul. Nu este permis sa se serveasca legumele prajite. Muraturile sunt de asemenea de evitat.
Sunt interzise nucile, migdalele, alunele, fisticul.
Sunt interzise untura, slanina, margarina sarata, grasimile prajite, smantana acra, untul sarat sau seul.
Sunt strict interzise lichiorurile, romul, tuica, sifonul, apa minerala, siropurile, rachiul, cafeaua neagra. Este de asemenea interzis sa consumati bauturi prea reci sau prea calde.
Dulciurile interzise sunt aluaturile dospite, inghetata, aluaturile calde, prajiturile cu fructe acre, gemul si dulceata. Este bine sa fie evitate acadelele si zaharul ars.
Ideea de baza a alimentatiei in gastrite este sa fractionam masa in 5-6 mese pe zi, pentru a ne feri de incarcarea stomacului cu o singura masa satioasa.

Cum ne putem trata
Sparanghelul s-a folosit din cele mai vechi timpuri pentru combaterea anumitor afectiuni ale stomacului, curatarea ficatului si a plamanilor, prin eliminarea toxinelor. Contine fosfor si vitamina B si are proprietati remineralizante si stimulative.
Printre numeroasele sale intrebuintari, musetelul calmeaza inclusiv spasmele stomacale provocate de gastrite. In functie de tipul afectiunii stomacale, el poate fi combinat cu radacina de nalba, lemn dulce sau frunze de menta.
Semintele de cardamon, o planta originara din sudul Indiei, actioneaza la nivelul sistemului digestiv, dar si respirator, circulator si nervos. Calmeaza durerile stomacului si este un bun stimulent digestiv.
Fructele si semintele de fenicul sunt recunoscute pentru efectul lor calmant pentru stomac, prin eliminarea gazelor si redarea starii de confort.
Substantele din compozitia ghimbirului neutralizeaza acizii din stomac si sporesc mobilitatea tractului digestiv. Elimina balonarile si trateaza cu succes primele semne ale gastritelor. Este indicat in special vegetarienilor, in tratarea tuturor afectiunilor stomacale.
Radacina de lemn dulce reduce crampele si calmeaza durerile asociate gastritelor. Are actiune antiinflamatorie si cicatrizanta si se consuma sub forma de pulbere, amestecata in putina apa inainte de masa.
Ceaiul de galbenele este eficient impotriva calmarii durerilor stomacale, iar unii medici il recomanda si in cazurile severe de gastrita si ulcer. Se bea de fiecare data cand apar durerile si, pentru evitarea lor, trei sau patru cani zilnic sunt benefice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu