5 feb. 2011

Ce facem daca avem varice

Insuficienta venoasa cronica este intalnita mai ales la femei, 60% dintre cele cu varste cuprinse intre 20 si 50 ani prezentand semne ale bolii. Insuficienta venoasa cronica apare atunci cand venele membrelor inferioare nu mai permit curgerea sangelui inapoi spre inima. Venele sanatoase duc sangele la inima cu ajutorul unor valve care asigura circulatia intr-un singur sens. Cand ele nu functioneaza corect, sangele stagneaza in vene crescand astfel presiunea care duce la modificarea in timp a structurii peretelui venos care isi va modifica forma conducand la aparitia varicelor.
Oricine este susceptibil, insa problema este comuna la persoanele care stau mult timp in picioare prin natura muncii lor, de exemplu asistentele medicale, profesorii, ospatarii. Alti factori care contribuie sunt obezitatea, sarcina, inaintarea in varsta, traumatismele locale sau interventiile chirurgicale. Nici factorii genetici nu pot fi ignorati, afectiunea fiind mai frecventa in cadrul aceleiasi familii. Pentru persoanele cu insuficienta venoasa, problemele nu sunt legate doar de aspectul inestetic al varicelor si al venectaziilor. In stadiul initial, apare o stare de neliniste la nivelul gambelor insotita de discrete amorţeli si o senzatie de greutate. Ulterior apare durerea si crampele la nivelul picioarelor, insotite de senzatia de arsura , “furnicatura” si prurit. In stadiul varicelor constituite, se observă „cordoane” venoase dilatate, cu traseu şerpuitor, care apar iniţial in portiunea superioara a gambei. Edemul, care in faza de debut este discret, se extinde si devine permanent.
Venele inflamate sunt sensibile la atingere, iar circulatia sangelui este afectata ceea ce va duce la glezne umflate si dureroase. Netratata, aceasta boala poate duce la dezvoltarea unor complicatii cum sunt: ulceratia de gamba, ruptura varicelor cu hemoragia consecutiva si tromboflebita.
Este foarte important sa ne modificam stilului de viata. De cele mai multe ori, pierderea in greutate in caz de obezitate ajuta prin scaderea presiunii asupra membrelor inferioare. De asemenea o dieta fara sare permite reducerea edemelor si inlaturarea senzatiei de picioare umflate. Evitati statul prelungit in picioare fara miscare, iar daca munca dumneavoastra presupune acest lucru, incercati sa programati pauze in care sa faceti miscari circulare ale picioarelor. Mergeti zilnic pe jos sau practicati o activitate fizica regulata: inot sau gimnastica. Masati-va picioarele cat puteti de des, de la glezna inspre genunchi si noaptea incercati sa dormiti cu ele ridicate cu 15 cm fata de planul orizontal al patului. Alegeti haine confortabile, lejere, si evitati-le pe cele stramte, pantalonii mulati, corsetele si curelele. De asemenea se recomanda sa nu purtati pantofi cu toc mai mare de 4 cm. Toate aceste masuri stimuleaza intoarcerea venoasa si imbunatatesc circulatia sangelui! O masura profilactica, deosebit de eficienta de prevenire a aparitiei bolii sau de limitare a extinderii leziunilor este purtarea ciorapilor elastici precum ciorapii antivarice. Acesta realizeaza o compresie gradata si elibereaza microcapsule vegetale in contact cu pielea efectuand in acelasi timp si un masaj placut, indepartand durerea si disconfortul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu